preskoči na sadržaj
Vijesti

SVETI NIKOLA - RADOVI NAŠIH UČENIKA

O životu svetog Nikole biskupa znamo vrlo malo. Rodio se oko 270. godine u Maloj Aziji. Bio je biskup u gradu Miri, u današnjoj Turskoj, gdje je i umro 6. prosinca 350. godine. Kasnije su njegove kosti prenesene u grad Bari, u Italiji, u kojem se i danas časti.


Ipak, sveti Nikola postao je jedan od najpoznatijih svetaca. Već za života ljudi su ga cijenili zbog njegove plemenitosti i velikodušnosti prema svakome tko je bio u nevolji. Mnoge prekrasne legende govore o tome.

Neprimjetno je darovao zlatnike za udaju trima kćerima jednog siromaha. Spasio djecu od opasnog mesara, mornare od oluje, a stanovnike svoga grada od gladi. On je bio, i ostaje uvijek, prijatelj djece, mladosti i posebno naših putnika i mornara.

Njegovu se dolasku posebno raduju djeca Jedan pisac, promatrajući kako se svake godine obilježava sveti Nikola biskup, zapisao je sljedeće misli:

„Vjerujem u biskupa Nikolu. Ne u svetoga Nikolu robnih kuća i trgovina koji služe samo zato da povećaju promet. Vjerujem u biskupa Nikolu koji već stoljećima širi među ljudima duh dobrote i ljubavi. Šestoga prosinca je dan čuda. Maleni kliču i plešu od radosti, a veliki uživaju u radosti djece. Ovo se čudo može dogoditi svakog dana, i ne samo za djecu. Zato molim biskupa Nikolu naočale za velike ljude, posebno naočale da bi gledali malo manje vlastito ja, a malo više na druge: kod kuće, na radnom mjestu, u javnosti, posvuda. Molim za vas, za dar dobrog srca. " (Phil Bosmans)

Sveti Nikola uvijek je znao komu treba pomoći i uvijek je pomagao. Budi i ti otvorenog srca i čini dobro onima koje susrećeš jer i ti si pozvan na svetost.

Ne zaboravimo i sv. Barbaru koju danas Katolička Crkva slavi. I ona je hrabro svjedočila svoju vjeru.

Neka nas sve Gospodin blagoslovi po zagovoru sv. Barbare i sv. Nikole  kako bi svakoga dana napredovali i rasli i u mudrosti, znanju i dobroti. Amen.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tihomir Batalo   datum: 5. 12. 2020.

Linkovi do virtualnih učionica
 

5.a razred

5.b razred

6.a razred

7.a razred

7.b razred

8.a razred

 


 


Virtualna knjižnica


Upisi u SŠ 2020./21.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju