preskoči na sadržaj
Vijesti

DAN SIGURNIJEG INTERNETA U OŠ ANTE STARČEVIĆA

U našoj školi održan je 9. veljače 2021. projektni sat na temu "Zajedno za bolji Internet" s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta.


„Zajedno za bolji Internet“ ovogodišnja je tema međunarodnog Dana sigurnijeg interneta koji se od 2004. godine provodi na šest kontinenata u više od stotinu zemalja, uključujući zemlje Europske unije i, naravno, Hrvatsku. Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Učenici od 1. do 8. razreda naše škole s oduševljenjem su prihvatili i aktivno sudjelovali u aktivnostima koje su provodili zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima, a sve u svrhu promoviranja odgovornog korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na korištenje tih tehnologija među djecom i mladima.

Učenici razredne nastave su rješavali upitnik „10 pitanja za testiranje sigurnosti vašeg djeteta na internetu“. Nakon toga su se uz pomoć  slikovnice  „Sigurni s neticom“ naučili osnovama sigurnog korištenja interneta, te kulturi i bontonu na društvenim mrežama. Na kraju su učenici anonimno na papir napisali primjer lošeg ponašanja, verbalnog ili nekog drugog nasilja, te su papiriće stavili u jednu posudu. Zatim su papiriće izvlačili jedan po jedan i raspravljali kako pristupiti rješavanju toga problema.

Učenici predmetne nastave sat su počeli razgovorom o internetu, njegovim pozitivnim, negativnim stranama i opasnostima na koje možemo naići koristeći ga. Uslijedilo je gledanje filma „Moj prijatelj Frank“: Charlie voli svoju mamu, no ona se ne brine dobro za njega, a ponekad ga čak i povrijedi. Charlie u školi nema prijatelja, ali kad naslijedi igraću konzolu, pronalazi ih na internetu. Prijatelji s interneta mu se ne rugaju. Frank pomaže Charlieju pri igranju igara i pokazuje mu kako pobijediti. Frank je Charliejev najbolji prijatelj, ali je li Frank onaj za koga se predstavlja?

Nakon odgledanog filma i rasprave o viđenom rješavali su radni listić na kojem se nalaze pravila za sigurno korištenje interneta. Učenici su rangirali pravila od 1 do 10 pri čemu je 1 najvažnije pravilo za njih. Raspravili su o prvih pet pravila koja su označili kao najvažnija i objasnili zašto su se odlučili za baš tih pet pravila. Na kraju su učenici rješavali anketu o sigurnom korištenju interneta i društvenih mreža.

Tijekom projektnog sata vladala je dinamična atmosfera, a možemo reći da smo kroz naše aktivnosti ostvarili ishode učenja i shvatili što uistinu znači zajedno doprinositi boljem internetu kao sigurnom i poticajnom okruženju za naše učenike.

 

Učiteljica Željka Gospočić

Ovdje pogledajte video uradak učenika 1. b i njihove učiteljice Mateje Horvat: https://youtu.be/3zoU76cplNk

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniela Gubić   datum: 10. 2. 2021.

Linkovi do virtualnih učionica
 

5.a razred

5.b razred

6.a razred

7.a razred

7.b razred

8.a razred

 


 


Virtualna knjižnica


Upisi u SŠ 2020./21.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju