preskoči na sadržaj
Vijesti

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

U utorak, 3. veljače 2021., na satovima Hrvatskoga jezika knjižničarka Daniela Gubić informirala je učenike o Svjetskom danu čitanja naglas i važnosti čitanja, a zatim su naglas čitali unaprijed određene dijelove književnih djela. U realizaciji obilježavanja sudjelovali su učitelji Darko Horvat, Luka Piletić, Marija Mlađen i Kristina Blažević.


Svjetski dan čitanja naglas pokrenula je organizacija LitWorld 2010. u ime 750 milijuna ljudi koji još uvijek ne mogu čitati. Cilj je pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima ljudima bez obzira na različitosti. Čitati naglas trebalo bi djeci od najranije dobi jer ono razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Svjetski dan čitanja naglas razvio se u globalni pokret milijuna čitatelja, pisaca i slušatelja iz zajednica širom svijeta koji se okupljaju kako bi odali počast radosti i moći čitanja.

Toga su dana učenici 4. razreda naše škole naglas čitati dječji roman „Esperel – grad malih čuda“ spisateljice Sanje Lovrenčić, a o važnosti čitanja naglas upoznala ih je knjižničarka u suradnji s učiteljicom. Učenici petih razreda čitali su književni tekst „Hrabra Kajsa“ Astrid Lingren, a nakon čitanja i razgovora o pročitanom učitelj Horvat proveo je online anketu o čitanju. Iz ankete je vidljivo kako učenici vole čitati, najviše čitaju stripove i basne, zadnja knjiga koju su pročitali je s popisa lektire, a knjiga je medij koji ih najviše opušta. Rezultate ankete možete pogledati u priloženom dokumentu na kraju objave. Učenici sedmih razreda su na satu hrvatskog jezika čitali najnapetije ulomke pustolovnog i tinejdžerskog romana „Miris knjige“ autorice Jadranke Klepac.

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas učenici 1. a razreda postali su novi članovi školske knjižnice i posudili prve slikovnice, a učiteljica im je naglas pročitala Grimmovu bajku „Janko i čarobni grah“.

Čitajući spomenute tekstove, učenici su spoznali kolika je važnost čitanja, a posebno čitanja naglas. Vjerujemo kako će im spomenuta globalna manifestacija pomoći u otkrivanju radosti čitanja te kako će u budućnosti svako dijete imati pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Novinarska skupina

                                                                                                   


Priloženi dokumenti:
Anketa_o_citanju_5._razredi_2021.pdf (190.89 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniela Gubić   datum: 9. 2. 2021.

Linkovi do virtualnih učionica
 

5.a razred

5.b razred

6.a razred

7.a razred

7.b razred

8.a razred

 


 


Virtualna knjižnica


Upisi u SŠ 2020./21.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju