preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Vijesti

PROJEKT „NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR“ I SUSRET PJESNIKA IZ DIJASPORE

Autor: Daniela Gubić, 26. 9. 2022.

Ovaj vikend bio je posebno svečan i dinamičan za učitelje i učenike OŠ Ante Starčevića, kao i za mještane Općine Rešetari. Sretni smo jer su nas posjetili naši prijatelji iz OŠ Lupac iz Rumunjske u okviru međunarodnog projekta „Naš zavičajni govor“ te zajedno s nama sudjelovali u jubilarnom XXV. rešetaračkom susretu pjesnika iz dijaspore i domovine.

Međunarodni projekt „Naš zavičajni govor“ nastavljen je na temelju Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola u šk. god. 2022./2023. Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja jedna smo od 26 škola kojoj su dodijeljena materijalna sredstva za realizaciju projekta.

Susret s našim projektnim partnerima započeo je 22. rujna 2022. dočekom učenika i učitelja iz OŠ Lupac. Domaćinstvo i toplinu svoga doma učenicima iz Lupaca  su pružile obitelji naših učenica Dunje Medenica, Mie Gregurić i Ene Gospočić. U petak 23. rujna 2022. održan je svečani prijem učitelja i učenika OŠ Lupac i OŠ Ante Starčevića te delegacije iz Općine Lupac iz Rumunjske u Općini Rešetari. Goste su srdačno dočekali i ugostili načelnik Općine Zlatko Aga sa suradnicima kao i ravnatelj škole Tihomir Batalo s delegacijom učitelja škole. U pozdravnim govorima načelnik je pohvalio i podržao suradnju dviju škola i dviju općina i ubuduće, kako programski tako i financijski. Ravnatelj je pozdravljajući načelnika Općine Lupac gosp. Marijana Vlašića, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj prof. Petra Hategana, učenike i učitelje, istakao kontinuitet i ciljeve suradnje naše škole sa školom iz Lupaca koja obrazuje pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj te se zahvalio općinama i njihovim načelnicima na podršci i pomoći.

Nakon prijema uslijedilo je sudjelovanje učenika i učitelja u projektnoj radionici pod nazivom „Jesen stiže, dunjo moja“ koje su za njih priredili učitelji Jasmina Zelenika, Kristina Blažević, Mateja Bakunić, Mišo Gusić te knjižničarka Daniela Gubić. Učenici su oslikavali jesenske pjesme po uzoru na izabrane svjetske umjetnike. Učenice glazbene škole Klara Slišurić i Vita Marosavljević cijeli su događaj popratile svojim izvedbama na flauti za koje su ih pripremile učiteljica Mateja Bakunić i učiteljica Daliborka Krešić iz glazbene škole u Novoj Gradiški.

U poslijepodnevnim satima gosti su s domaćinima uživali u vožnji u konjskim zapregama obitelji Madžarević kroz Rešetare, a pridružile su im se učiteljice Slađana Ninković i Mateja Horvat.

U subotu 24. rujna 2022. održani su tradicionalni XXV. Rešetarački susreti pjesnika u dvorani OŠ Ante Starčevića Rešetari. Susret okuplja renomirane i mlađe pjesnike iz zemlje i inozemstva. U organizaciji KLD-a Rešetari a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika, Brodsko-posavske županija i Općine Rešetari, u prijepodnevnim satima je u prostoru školske dvorane OŠ Ante Starčevića ponajprije održana promocija zbornika mladih pjesnika Djetinjstvo zvuči kao … . U susretu su sudjelovali brojni učenici iz zemlje i inozemstva koji su svoje radove poslali na natječaj za zbornik mladih pjesnika. Učenike naše škole je za susret pripremio učitelj Darko Horvat, a svoje pjesme pročitali su Petra Bartolović, Krešimir Vukšić, Kristina Škorvaga, Nina Babić, Nina Kičić, Rafael Brkić, Lucija Lazić i Tena Ugarković. Najbrojnija je bila delegacija učenika iz OŠ Sesvetska Sopnica koje je za na susret dovela profesorica Gabrijela Vojvodić, ujedno izbornica i promotorica XV. zbornika mladih, s još svoje dvije kolegice učiteljice.

U poslijepodnevnim satima održan je Okrugli stol na temu „Hrvatski jezik kod naših iseljenika“ te je promoviran XXV. zbornik Prostor riječi.

U večernjim satima održan je susret pjesnika iz dijaspore posvećen hrvatskoj pisanoj riječi koji svake godine okuplja znatan broj pjesnika i uzvanika. Neki su unatoč bolesti došli čak iz Južnoafričke Republike poput Petra Bašića kako bi sudjelovao na manifestaciji. Uz Antona Kikaša iz Kanade, prof. Đuru Vidmarovića, Željka Rupića iz Hrvatske matice iseljenika, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj prof. Petra Hategana, predsjednika Hrvatske zajednice u Trstu Damira Murkovića te prof. Ivana Slišurića, susretu su se odazvali i brojni pjesnici iz 10-tak zemalja svijeta. Susrete je otvorila Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan RH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH. Susreti su nastavljeni i u nedjelju sudjelovanjem na Sv. Misi u župnoj crkvi. Upućujemo čestitke organizatorima, KLD-u Rešetari, njihovom predsjedniku Ivanu DeVilli i tajnici, našoj učiteljici, Mariji Mlađen kao i svim ostalim članovima društva na organizaciji ove manifestacije, a zahvalu upućujemo i Školskoj knjizi Zagreb koja je osigurala prigodne darove za naše goste, učenike i učitelje iz Lupaca.

U nedjelju je poslijepodne uslijedio ispraćaj naših projektnih partnera u Rumunjsku, a veselimo se našem uzvratnom posjetu koji će se ostvariti u drugom polugodištu sljedeće godine.

 

Novinarska skupina škole

 

 

 
eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?Korisni linkovi
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju