preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Vijesti

ODRŽANA VJEŽBA EVAKUACIJE I SPAŠAVANJA U OSNOVNOJ ŠKOLI ANTE STARČEVIĆA REŠETARI POD LOGOM „POTRES – REŠETARI – 2022.“

Autor: Daniela Gubić, 11. 10. 2022.

Vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Ante Starčevića Rešetari – POTRES 2022. održana je 7. listopada 2022. godine tijekom 6. sata.

Cilj vježbe je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole Ante Starčevića i spašavanje učenika i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrala se osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

SCENARIJ VJEŽBE

Dana 07. listopada 2022. godine u 12.15 sati Općinu Rešetari pogodio je jak potres jačine VI° prema MCS ljestvici (Mercalli-Cancani-Sieberg ljestvica). Uslijed potresa urušio se dio zgrade škole, a u kotlovnici izbio je požar. Nakon provedene evakuacije osoba, na zbornom mjestu utvrđeno je da nedostaju tri učenika. Dva učenika ostala su zarobljena uslijed gustog dima u zgradi škole, a jedan učenik ostao je zatrpan u dijelu zgrade škole koji se urušio. Učenici koji su zarobljeni uslijed gustog dima u zgradi škole imaju sljedeće ozljede: jedan učenik je zadobio opekline I stupnja, a drugi učenik ima prijelom podlaktice lijeve ruke, a učenik koji je zatrpan u dijelu zgrade škole ima prijelom potkoljenice desne noge. Ravnatelj škole Tihomir Batalo o potresu i o požaru te o potrebi za potragom i spašavanjem učenika obavijestio je ŽC 112 Slavonski Brod i općinskog načelnika Općine Rešetari. ŽC 112 Slavonski Brod nakon primljene obavijesti poziva žurne službe na intervenciju. Utvrđeno je da je za evakuaciju učenika i djelatnika dilo potrebno 1 minuta i 40 sekundi.

U vježbi su sudjelovali ravnatelj škole, svi učenici i učitelji predmetne nastave, administrativno – tehničko i pomoćno osoblje škole, stručni suradnici, predstavnici Općine Rešetari, DVD-a Rešetari, Ravnateljstvo civilne zaštite i Služba civilne zaštite Slavonski Brod, MUP Policijska postaja Nova Gradiška, HGSS-a Nova Gradiška, HCK Nova Gradiška i tim volontera Crvenog križa.

Moderator vježbe je bila učiteljica Jasmina Zelenika koja je putem razglasa opisivala postupanja svih sudionika vježbe. Na kraju vježbe svima se obratio ravnatelj škole Tihomir Batalo te pohvalio sve učenike na ozbiljnosti i pristupu prilikom izvođenja vježbe. Isto tako zahvalio se svim žurnim službama koje su sudjelovale u vježbi, a nakon koje su prezentirale svoj rad učenicima naše škole.

Možemo reći kako je u potpunosti ostvaren cilj vježbe, a to je uvježbavanje i podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite te drugih sudionika u sustavu civilne zaštite, podizanje spremnosti, obučenosti, opremljenosti i koordinacije sustava civilne zaštite u slučaju većih intervencija.

 

Novinarska skupina škole

 

 

 
eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?Korisni linkovi
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju