preskoči na sadržaj
Vijesti

UMRO VELEČASNI LUKA SLOBOĐANAC

U srijedu 12. travnja 2017. godine u novogradiškoj bolnici preminuo je vlč. Luka Slobođanac. Vlč. Slobođanac umirovljen je u kolovozu 2015. godine kao župnik Župe Krista Kralja u Rešetarima, te je svoje umirovljeničke dane živio u Rešetarima sa sestrom Mandom, van svećeničke službe.


Vlč. Luka Slobođanac rođen je 18.10.1946. godine u Babinoj Gradi kao 9. dijete od 13-tero braće i sestara u obitelji, roditelja Ivana i Marije. Za svećenika je zaređen 29.06.1975. godine, a u župu Rešetari dolazi kao kapelan župe Nova Gradiška 1975. godine u čijoj je filijali vodio brigu o razvoju vjerskog života u Rešetarima, do osnivanja Župe Krista Kralja Rešetari 16.09.1977. godine gdje postaje prvi upravitelj župe i ostaje kao župnik do svoga umirovljenja u kolovozu 2015. godine. Od 2008. godine vlč. Slobođanac obnašao je i dužnost posavskog arhiđakona. Vlč. Slobođanac bio je i prvi vjeroučitelj Osnovne škole Ante Starčevića Rešetari od strane države RH od 01. veljače 1992. godine do svog odlaska u školsku mirovinu 31.08.2012. godine.

Za naglasiti je da će trajni spomen na vlč. Luku Slobođanac ostati njegova volja za gradnjom kako crkve vjernika tako i objekata nove crkve i župnog stana u Rešetarima, te mjesne crkve u Bukovici. Poseban naglasak vlč. Luka ostavio je za vrijeme domovinskog rata kada je hrabrio vjeru kako župljana tako i samih hrvatskih branitelja kojima je davao vjeru i nadu, a svojom posvetom na prisegama branitelja utjelovio je vjeru kako u dragog Boga tako i u domovinu.
Volio je svećeničko druženje, revno je vršio svoju svećeničku službu i zbog toga je ostao omiljeni župnik mnogih generacija župljana Rešetara.
Za svoj doprinos u stvaranju Župe Krista Kralja Rešetari te u razvoju vjerske zajednice koju je kao prvi župnik gradio, a koju je uspješno vodio 38 godina, Općina Rešetari mu je 2014. godine dodijelila na svečanoj sjednici Općinskog vijeća najveće općinsko odlikovanje Grb Općine Rešetari, na kojem je bio uvelike sretan i zahvalan.
Vlč. Luka Slobođanac bit će pokopan na osobnu želju u Rešetarima u subotu 15. travnja 2017. godine u 10 sati na mjesnom groblju u Rešetarima sa prethodnim liturgijskom procesijom od župne crkve Krista Kralja u Rešetarima do mjesnog groblja, a svete obrede predvodit će požeški biskup mons.dr. Antun Škvorčević. Prije pogreba služit će se misa zadušnica u župnoj crkvi u Rešetarima uz posmrtni odar vlč. Slobođanca.
Molimo vjernike župe u kojoj je vršio svećeničku službu da se pomole za njega.

Izvor: web stranice općine RešetariPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijan Vuković   datum: 12. 4. 2017.

 

 


Upisi u SŠ 2017./18.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju