preskoči na sadržaj
Vijesti

PROJEKTNI SUSRET U ILINDENU U MAKEDONIJI

U sklopu međunarodnog projekta „Most prijateljstva: Ilinden – Rešetari“ deset učenika u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica RN Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata prisustvovalo je od 27. do 30. travnja 2017. na projektnom susretu održanom u Ilindenu u Makedoniji.


S partnerskom Osnovnom školom „Goce Delčev“ provodimo projekt od početka drugog polugodišta ove godine s ciljem promicanja i poštivanja kulturne baštine mjesta, zavičaja i domovine kao što su folklor, glazba, tradicija i različiti običaji. Za vrijeme projekta omogućena je mobilnost učenika i učitelja kao i ostvarivanje niza drugih ciljeva poput bogaćenja nastavnog plana i programa i razmjene iskustava.

Ne treba posebno isticati da će ova posjeta ostati svima u trajnom sjećanju. Suze na rastanku dovoljno govore o tome kako su se učenici družili i što su sve vidjeli u kratkoj, ali sadržajnoj posjeti Makedoniji. Učitelji i učenici naše škole oduševljeni su gostoprimstvom i prijemom ljubaznih domaćina.  Poslušnim i kulturnim ponašanjem učenici su dostojno predstavili sebe, svoje obitelji, školu, Rešetare i Domovinu.

Naši partneri isplanirali su dane koji su bili ispunjeni raznovrsnim aktivnostima. Tijekom boravka razmijenili smo iskustva o provedbi projekta, upoznali se s obrazovnim sustavom Makedonije te uživali u obilasku kulturno-povijesnih znamenitosti Ilindena i Skopja.

Događaje, koji su se u četiri dana nizali, teško je nabrojati, a još teže izdvojiti…

U četvrtak 27. travnja nakon dugog puta stigli smo pred školu te se upoznali s domaćinima ravnateljicom Dušankom Krstevskom, voditeljicom projekta i učiteljicom makedonskog jezika Ivanom  Velinovskom Boceskom, učiteljima i učenicima projektnog tima te gđom. Ljerkom Toth Naumovom ispred Zajednice Hrvata u Makedoniji koja nam je bila velika pomoć i podrška u provedbi projekta.

U petak  28. travnja u pratnji ravnateljice Dušanke Krstevske, gđe. Ljerke Toth Naumove i projektnog tima učitelja i učenika bili smo na prijemu kod načelnika općine Ilinden Žike Stojanovskog koji nas je pozdravio i zaželio nam srdačnu dobrodošlicu. Iskazao je zadovoljstvo projektom naših škola i uzajamnom suradnjom. Putem prezentacije predstavili su općinu Ilinden i Osnovnu školu „Goce Delčev“. Ravnatelj naše škole uručio je domaćinima prigodne poklone našeg načelnika, košare prepune domaćih slavonskih proizvoda i delicija, te u ime škole ručno izrađene slike od slame, knjige, majice s logom projekta, domaću rakiju i vino.

Zatim smo obišli Gradsku knjižnicu i uputili se prema školi gdje su učenici projektnog tima sudjelovali u radionici pod nazivom „Sličnosti i razlike Ilindena i Rešetara“.

U večernjim satima sudjelovali smo na svečanoj priredbi u Domu kulture koju su za nas pripremili učenici uz vodstvo učitelja. Na samom početku načelnik Žika Stojanovski pozdravio je sve prisutne te nama gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Ilindenu. Prisutnima se obratila ravnateljica škole Dušanka Krstevska i ravnatelj naše škole Tihomir Batalo koji je poslao pozdrave načelnika Zlatka Age u nadi da će se suradnja među općinama i školom još više razvijati. Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja.  Među gostima na priredbi prisutnima su se obratile i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Makedoniji - Njena Ekscelencija gđa. Danijela Barišić te gđa. Ljerka Toth Naumova ispred Zajednice Hrvata u Makedoniji koja je promovirala svoju zbirku pjesama Nevidljiva vrata.

Naši učenici predstavili su se slavonskim pjesmama, tradicionalnim folklornim plesom, sastavcima o Rešetarima i monologom na zavičajnom govoru.  

Sljedeći dan, u subotu 29. travnja, posjetili smo teniski teren u Ilindenu i s domaćinima odigrali  partiju tenisa, a zatim je uslijedio uspon na brdo iznad Ilindena s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad, nakon toga smo se vozili autobusom na izletničko mjesto Deljadrovci - Ajatovci gdje smo ručali.

Najviše nas je oduševio posjet glavnom gradu Makedonije Skopju koji se nalazi u dolini rijeke Vardar. Domaćini susreta  proveli su nas suvremenom metropolom i predstavili nam brojne monumentalne građevine u različitim baroknim i neoklasičnim stilovima, spomenike i fontane  posvećene raznim carevima, političarima, književnicima od antike do 21. stoljeća.

Nekada simbol Skopja Kameni most je rijetka građevina koja nije porušena u zemljotresu 1963. godine. Nedavno su izgrađena i dva pješačka mosta. Jedan od njih zove se Most umjetnosti i krase ga brojne brončane skulpture poznatih makedonskih slikara, pisaca, skladatelja i pjevača. U blizini mostova, na obalama Vardara je i šetalište s mnoštvom cafe barova i restorana. U središtu Skopja nalazi se spomen- ploča Majci Terezi na čijem je zemljištu bila kuća u kojoj se rodila kao Agnes Gondža Bojadžio. Velika humanitarka tu je s obitelji živjela do 18. godine.

Iznad Skopja, na brdu Vodno, nalazi se veliki milenijski križ sagrađen 2000. godine, a do kojeg se stiže modernom žičarom s koje se pruža fantastičan pogled na skopsku dolinu i grad Skopje.

Druženja van službenog programa bila su intenzivna i zanimljiva pa smo dan završili uz večeru u etno restoranu. Svojim domaćinima prenijeli smo kako smo očarani mnogim stvarima koje smo vidjeli i doživjeli te nam ovo zasigurno neće biti posljednji put da dolazimo.

Zahvalni smo im na ukazanom gostoprimstvu te nestrpljivo čekamo uzvratni susret u Rešetarima koji se planira od 25. do 28. svibnja 2017.

Ovim putem se zahvaljujemo općinama Rešetari i Ilinden koje su nam velika financijska pomoć i podrška te Hrvatskom veleposlanstvu u Republici Makedoniji, Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji, Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, Brodsko-posavskoj županiji te sponzoru Školskoj knjizi.

 

Slađana Ninković,

voditeljica projekta u OŠ Ante Starčevića, RešetariPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tihomir Batalo   datum: 3. 5. 2017.

 

 


Upisi u SŠ 2017./18.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju