preskoči na sadržaj
Vijesti

SLAVENSKI KONTAKTNI SEMINAR U SLOVAČKOJ

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 11. do 13. svibnja 2017. godine održan je Slavenski kontaktni seminar u Bratislavi u Slovačkoj s temom „Umrežavanje s kolegama iz slavenskih zemalja“ u sklopu eTwinning suradnje. Na seminaru je sudjelovala i Slađana Ninković, učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari.


Ukupno je sudjelovalo 45 djelatnika vrtića i škola iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Iz Hrvatske je bilo šest sudionica koje su izabrane prema provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe EU, a na temelju ocjenjene prijave i iskazane osobne motivacije. S njima je bila Tea Režek iz Nacionalne službe za podršku eTwinningu. Seminar je bio organiziran u obliku predavanja i radionica u kojima su sudionici mogli vidjeti primjere i iskustva dobro osmišljenih provedenih  eTwinning projekata.

Slavenski kontaktni seminar je otvorila članica Nacionalne službe iz Slovačke, Lubica Sokolikova, a potom je sudionike pozdravila Naďa Cisárová iz NA Bratislava i održala predavanje o sinergiji između eTwinninga i Erasmus +. Predstavila je portal Gateway koji je nastao kao svojevrsno proširenje eTwinninga koji je namijenjen isključivo djelatnicima vrtića i škola dok je Gateway otvoren za sve sudionike u obrazovanju. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje uspješnih eTwinning projekata, a među predavačima je bila i učiteljica RN, Patricija Burazin iz OŠ Blage Zadre u Vukovaru koja je predstavila eTwinning projekt „20 dana dobrote“.

Završna aktivnost toga dana je bila igra „Ledolomac“ u kojoj su sudionici bili podijeljeni u nekoliko skupina. Različite vrste čokolada na stolu kod svakog bile su vodič za podjelu u skupine. Zadatak je bio da se u nekoliko rečenica svatko predstavi iz koje zemlje i škole dolazi, što predaje, koji mu je projektni plan na eTwinningu i iskustvo.

Sljedećeg dana, 12. svibnja, sudionici su kroz predavanja i radionice, između ostalog, upoznali važnost suradnje škola iz slavenskih zemalja, naučili koje besplatne web alate koristiti u provedbi projekata, kako na Twin Spaceu ugrađivati video sadržaje, vanjske poveznice, dokumente, fotografije i upisati učenike u projekt.

Zadnji dan seminara sudionici su uspostavljali kontakte s učiteljima sličnih interesa iz drugih zemalja kako bi stvorili nove međunarodne eTwinning projekte. Dogovarali su zajedničke radne aktivnosti, ciljeve projekata koje su na kraju seminara prijavili na eTwinning portal, a koji će se provoditi sljedeće školske godine.

Učenici Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara iduće školske godine imat će priliku sudjelovati u projektu "Different but the same" u kojem će sudjelovati škole iz Poljske, Slovačke i Slovenije te u projektu „Živim zdravo, jedem zdravo“ u kojem će surađivati sa školom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovakav oblik suradnje kroz eTwinning virtualne projekte pruža učenicima i učiteljima unaprjeđenje uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije, bolje upoznavanje stranih jezika, razmjenu znanja i ideja, razvijanje europske svijesti te mogućnost predstavljanja vlastite zemlje, zavičaja, mjesta i škole partnerima širom Europe.

Slađana Ninković, učiteljica RN

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijan Vuković   datum: 18. 5. 2017.

 

 


Upisi u SŠ 2017./18.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju