preskoči na sadržaj
Vijesti

PROSLAVILI SMO DAN ŠKOLE I ZAVRŠETAK PROJEKTA „MOST PRIJATELJSTVA: ILINDEN – REŠETARI“

U našoj smo školi u petak 26. svibnja 2017. dvostruko slavili. Svečanom akademijom obilježili smo Dan škole i završetak projekta „Most prijateljstva: Ilinden –Rešetari“. Tim povodom ugostili smo predstavnike projektnog tima OŠ „Goce Delčev“ iz Ilindena u Makedoniji predvođene ravnateljicom škole Dušankom Krstevskom. Ostvaren je osnovni cilj ovog međunarodnog projekta, a to je razmjena učenika ovih dvaju škola koji su iskoristili priliku da se međusobno bolje upoznaju i izgrade „most prijateljstva“.


Delegaciju iz Makedonije sa 6 učitelja i to ravnateljicom Dušankom Krstevskom, tajnikom Danielom Nikolovskim, učiteljima Ivanom Velinovskom-Boceskom, Dalidom Lakordovom, Majom Blazevskom, Stankom Micevskom i 10 učenika dočekali su u ranojutarnjim satima 26. svibnja 2017. ravnatelj škole, projektni tim učitelja, učenici i njihovi roditelji.

Naše je goste u pratnji ravnatelja škole Tihomira Batala i učitelja članova projektnog tima srdačno na prijemu ugostio načelnik Općine Rešetari gospodin Zlatko Aga koji je posebne pozdrave prenio načelniku Općine Ilinden Žiki Stojanovskom i našoj prijateljici i hrvatsko-makedonskoj književnici gospođi Ljerki Toth Naumovoj.

Toga dana iskazali smo počast našim nedavno preminulim radnim kolegama, velečasnom Luki Slobođancu i našem domaru Josipu Špoljariću, položivši cvijeće i lampione na njihovu grobu.

Na školskom igralištu odjekivali su zvonki zvuci učenika naše škole od 1. do 8. razreda koji su mogli odmjeriti svoje snage na tradicionalnim sportskim igrama koje je za njih osmislio učitelj tzk Branko Horvat.

Bilo je zanimljivo i maštovito na radionici za učenike projektnog tima obaju škola. Izradili su kreativan i poučan „Hrvatsko-makedonski slikovni rječnik“ te uočili sličnosti i razlike između svojih jezika. Rječnik su predstavili svim prisutnima na svečanoj akademiji.

U školskoj sportskoj dvorani bilo je vrlo svečano i veselo. Svi voditelji skupina koji su danima pripremali materijale i uvježbavali svoje učenike napokon su dočekali dan da se predstave našim gostima. Uz učenike, učitelje i njihove goste iz Makedonije, dvoranu su napunili roditelji, a nazočni su bili i umirovljeni djelatnici škole, predstavnici udruga i društava, načelnik općine Zlatko Aga i ravnatelji osnovnih škola novogradiškog kraja. Kroz svečani program vodili su nas učenici 8.b razreda Iva Kičić i Filip Cindrić odjeveni u slavonsku tradicionalnu nošnju. Nazočnima su se predstavili folklorna skupina škole i plesna skupina 2.a razreda (voditeljica Blaženka Logožar), dramska skupina (voditeljica Jasmina Palijan), zbor i tamburaši ( voditelji Tamara Rast Radošić, Darko Horvat), mažoretkinje i ritmička skupina (voditeljica Dijana Betlach Sokić), mali recitatori (voditeljica Ivana Vučak) te umirovljeni učitelj hrvatskoga jezika i povijesti Ivan Jukić koji se predstavio kazivanjem poezije o svom rodnom kraju. Nazočne je oduševio nastup učenika iz Makedonije koji su se predstavili folklornom izvedbom makedonskog tradicionalnog plesa. Za uređenje pozornice pobrinuli su se naši kreativni učitelji Mišo Gusić i Dijana Betlach Sokić, a za uređenje školskih panoa, hola i učionica na temu „Most prijateljstva“ zaslužni su knjižničarka Daniela Gubić, pedagoginja Marija Dautović te svi razrednici i osoblje škole.

Uistinu imamo razloga biti sretni i ponosni jer smo sudionici završnice međunarodnog projekta „Most prijateljstva„ Ilinden-Rešetari. Projekt je nastao temeljem sporazuma koje su potpisale općine Rešetari i Ilinden. Zato iskreno pozdravljam načelnika Zlatka Agu, koji je sa kolegom Žikom Stojanovskim, načelnikom Općine Ilinden, 2012. godine pokrenuo u ovu suradnju. Ovaj projekt smo utemeljili krajem prošle godine uz nesebičnu pomoć dvaju Općina. Sa našim učenicima smo bili u Općini Ilinden i iskreno se zahvaljujem na gostoprimstvu ravnateljici i načelniku. Ono što smo tamo doživjeli dio toga želimo im vratiti. U ovom projektu smo imali priliku pokazati različitosti, kulturu, tradiciju i običaje, ali i vidjeli da imamo puno toga zajedničkoga.“, kazao je naš ravnatelj Tihomir Batalo koji je u svom govoru prenio emocije svih učitelja i učenika OŠ Ante Starčevića te tako zaželio iskrenu dobrodošlicu u Rešetare gostima iz Makedonije.

Načelnik Zlatko Aga izrazio je zadovoljstvo što je prijateljstvo dvaju općina prenijeto i na prijateljstvo dvaju škola. Dodao je da škole u općinama imaju značajno mjesto te da će zato suradnja između Općine i OŠ Ante Starčevića i dalje biti na visokoj razini, a najavio je i nove projekte koji se trebaju ostvariti.

Nazočne je pozdravila i ravnateljica OŠ Goce Delčev iz Ilindena Dušanka Krstevska, iskazala je zadovoljstvo realizacijom zajedničkoga projekta i zahvalila se na toplom i srdačnom gostoprimstvu.

Povodom Dana škole ravnatelj je uručio zahvalnice i simbolične znakove pažnje onima koji su u našoj školi u ovoj školskoj godini postigli najvrjednije rezultate. Učenicima osmoga razreda Ivi Špoljarić, Filipu Cindriću, Lovri Čelikoviću i Luki Bilešiću uručene su zahvalnice i knjige za odličan uspjeh tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, a učenicima Mateju Bartoloviću, Dominiku Soliću, Davidu Jeliću i Dini Vračiću za osvojeno 1. mjesto na Županijskom natjecanju u krosu i  predstavljanju škole na državnoj razini natjecanja.

Uz zahvalu za doprinos koji je dao školi, ravnatelj je prigodan poklon i zahvalnicu uručio učitelju tzk Branku Horvatu koji uskoro odlazi u zasluženu mirovinu.

Povodom Dana škole ravnatelj je za pružanje svekolike potpore u međunarodnom projektu uručio zahvalnice Općini Ilinden, OOU „Goce Delčev“Ilinden, Općini Rešetari, Hrvatskoj matici iseljenika, Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji, Brodsko-posavskoj županiji, Školskoj knjizi Zagreb, voditeljicama projekta Slađani Ninković i Ivani Velinovskoj Boceskoj, načelnicima općina Zlatku Agi i Žiki Stojanovskom, gospođi Ljerki Toth Naumovoj, Tihani Cindrić, Nikoli Oreškoviću i Vladi Vinteru.

Nakon svečane akademije uslijedio je dolazak na spomen obilježje nesretno stradalom makedonskom pjevaču Toši Proeskom. Nakon vremena za ručak u Industrijsko-obrtničkoj školi gosti su imali prigodu obići Novu Gradišku, a posebno ih se dojmila vožnja kočijom kroz Rešetare koju im je omogućio gospodin Madžarević.

U subotu 27. svibnja 2017. naši gosti su se zajedno s domaćinima uputili u obilazak glavnog grada Hrvatske-Zagreba. U pratnji turističkog vodiča obišli su zagrebačku katedralu, Dolac, središnji Gradski trg te su se uspinjačom popeli na Gornji grad gdje su imali priliku vidjeti Gričku kulu, Grički top, crkvu sv. Marka, zgradu Hrvatskog sabora i Banske dvore te su se kroz Kamenita vrata spustili do Taklčićeve ulice i natrag do središnjeg gradskog trga gdje su imali vremena za okrjepu. Posjet Zagrebu posebno se dojmio učenika iz Makedonije jer su imali priliku razgledati brojne znamenitosti europske metropole, ali i produbiti prijateljstvo s našim učenicima.

Naši gosti prepuni dojmova vratili su se u svoj Ilinden s željom za ponovnim susretom i suradnjom.

Iva Kičić, 8.b

Ema Stipić, 7.a

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijan Vuković   datum: 29. 5. 2017.

 

 


Upisi u SŠ 2017./18.

Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 


Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 

Most prijateljstva


ACES „Međugeneracijska solidarnost“


Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?
Korisni linkovi
Institucije


Portali
 

Učilice
 

Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
preskoči na navigaciju