preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Vijesti

TERENSKA NASTAVA KATOLIČKOG VJERONAUKA – POSJET BIBLIJSKO-ARHEOLOŠKOM MUZEJU U CERNIKU

Autor: Daniela Gubić, 14. 11. 2022.

Učenici 5.a razreda su u srijedu 9. studenog 2022. u pratnji vjeroučiteljice Vesne Hodak nastavu vjeronauka pohađali u Biblijsko-arheološkom muzeju u Cerniku.

Učenike je dočekao i kroz muzej vodio gvardijan Peter Deže.

Stalna »Biblijsko-arheološka muzejska izložba« Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda smještena je i djeluje u okviru franjevačkog samostana u Cerniku. Nastala je nastojanjem dr. fra Tomislava Vuka, profesora na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu. On je prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu. Izložba ima opće-kulturni te religiozno-pedagoški karakter.

Učenici su obišli baroknu crkvu sv. Petra apostola i franjevačkog samostana iz 18. st., muzej te dvorište samostana i Križni put na brežuljku.

Cilj terenske nastave je istraživačkim pristupom učiti  u neposrednoj životnoj stvarnosti, upoznati vrijedne arheološke predmete, pisane dokumente i ostalo blago biblijsko-arheološke zbirke, otkriti važnost očuvanja kulturne baštine te upoznati i poštovati kulturne i religiozne različitosti među ljudima.

Ovakvim pristupom nastavi vjeronauka učenici su: upoznali povijesni kontekst naroda i ljudi od kojih je ponikla Biblija kao djelo religiozne i literarne kulture, upoznali porijeklo i razvoj monoteističkih religija – židovstva i kršćanstva, dobili poticaj za izgrađivanje i njegovanje vjerničkog duha i književne osjetljivosti i interesa prema Bibliji kao knjizi Božje riječi i književno-umjetničkom djelu, upoznali   Bibliju i kršćanstvo kao bitni temelja europske civilizacije i kulture te prepoznali kulturne i religiozne  različitosti među ljudima  kao darova i  bogatstva koji nas pozivaju na suživot i sve veće zalaganje u izgradnji boljeg društva i okruženja u kojem živimo.

Bio je to vrlo zanimljiv i dojmljiv vjeronaučni dvosat kojega su učenici i njihova vjeroučiteljica iskoristili za učenje i lijepe trenutke druženja i boravka u prirodi.

Vjeroučiteljica Vesna Hodak

 
eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?Korisni linkovi
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju