preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Događaji, susreti, nastava, zanimljivosti iz Knjižnice...

____________________________________________________

AKTIVNOSTI U MJESECU KNJIGE 2021.

Iza nas je još jedan uspješan Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.), vrijeme u kojemu se još veća pažnja nego inače posvećuje knjizi i čitanju. Povodom ovogodišnje teme Hrvatski autori u Godini čitanja, a pod motom Ajmo hrvati se s knjigom u našoj su knjižnici održane radionice po razredima.

Učenici razredne nastave uživali su u online susretu s dječjom književnicom Željkom Horvat-Vukelja u organizaciji Školske knjige. O tome je objavljen zaseban članak.

Knjižničarka Daniela Gubić je prvašićima čitala slikovnicu Zdenko Slovojed književnice Željke Horvat-Vukelja, a potom su učenici izrađivali straničnike s motivima iz slikovnice, slušali Željkine priče objavljene na Školskom portalu te uz slaganje puzzla obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Učenici drugog A razreda su također izrađivali straničnike nakon što im je knjižničarka pročitala slikovnicu Miš Božidara Prosenjaka.

Učenici 2. b razreda bili su uključeni u međunarodnu razmjenu straničnika – Bookmark Exchange Project. Svoje su straničnike s motivima svjetskih bajki poslali prijateljima u Portugal, a na našu školsku adresu stigli su straničnici portugalskih učenika. O tome je također objavljen članak.

Učenici trećeg razreda posjetili su Dječji odjel i Odjel za odrasle Gradske knjižnice Nova Gradiška. Tako su vidjeli još veliko knjižno bogatstvo, a svoje čitalačke sposobnosti iskazali su čitajući naglas Naopake bajke Ivanke Borovac.

Petaši su uživali u pjesmama i zagonetkama zavičajnog književnika Grigora Viteza.

Učenici šestih razreda su u suradnji s učiteljem hrvatskog jezika Darkom Horvatom i knjižničarkom osmislili zamišljeni književni susret s dvojicom književnika novogradiškog kraja – Mirom Gavranom i Titom Bilopavlovićem. Učenici su glumili književnike, voditeljica je upoznala učenike s biografskim podacima, čitali se ulomci iz djela, postavljala su se pitanja književnicima… Uglavnom, stvorena je atmosfera stvarnog susreta što je bio i cilj ove aktivnosti.

 

Učenici 7. i 8. b razreda bavili su se blackout poezijom na temelju pročitanih pjesama književnika šireg zavičaja - Dobriše Cesarića i Dragutina Tadijanovića. Što je blackout poezija i kako izgledaju učenički radovi saznajte na sljedećem linku: Blackout poezija učenika 7.a i 8.b .

U 8. a razredu učitelj hrvatskog jezika Luka Piletić i knjižničarka upoznali su učenike s životom i djelom Augusta Šenoe. Nakon naglas pročitane povjestice Kameni svatovi, učenici su se okušali u dramatizaciji spomenutog Šeonoinog djela. Bilo je potrebno izmijeniti likove i radnju kako bi nastala  učenička povjestica. Ovaj je sat odisao čitanjem, slušanjem, idejama, pisanjem scenarija, učeničkom glumom, smijehom…

Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige učenici naše škole bili su uključeni u dvije manifestacije na nacionalnoj razini: Čitateljski maraton u kojem učenik čita ulomak iz djela hrvatskog autora u trajanju od jedne minute. Knjižničarka snimljene videouratke postavlja na mrežnim stranicama knjižnice kako bi javnost bila upoznata s našim uključivanjem u ovu akciju čitanja. Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. naziva Šest autora traži čitatelja rješavali su online učenici predmetne nastave. Školska pobjednica kviza bila je Nina Kičić iz 6.a razreda koja je online pratila javno izvlačenje glavne i utješnih nagrada te svečani program završnice Mjeseca hrvatske knjige 2021.

 

_____________________________________________________________

PREPORUKE ZA ČITANJE U MJESECU BORBE PROTIV OVISNOSTI

 

____________________________________

 

ONLINE SUSRET S KNJIŽEVNICOM ŽELJKOM HORVAT-VUKELJA

U petak, 19. studenog 2021. godine, učenici od 1. do 4. razreda prisustvovali su 1. online susretu s poznatom književnicom za djecu i mlade Željkom Horvat-Vukelja.

Nakon kratkog predstavljanja književnica je odgovarala na brojana pitanja koja su učenici znatiželjno postavljali i s nestrpljenjem očekivali njezin odgovor.

Naša gošća je pričala svoje priče, pokazivala nam predmete koje sama izrađuje od kartona, papira i folija, a koje za vrijeme susreta s djecom koristi za što zornije pričanje priča. Književnica nam je pokazivala instrumente i morske životinje načinjene od raznih materijala, a učenici su pogađali o kojem je instrumentu ili životinji riječ. Rješavali smo i rebuse koje je gđa Željka sama osmislila.

Na kraju susreta dobili smo ocjenu odličan, odnosno dva palca gore. Jedno veliko HVALA književnici Željki Horvat-Vukelja na zanimljivom i neobičnom online susretu te se nadamo da će jednoga dana posjetiti našu školu i Rešetare.

Susret je održan povodom Mjeseca hrvatske knjige putem platforme Zoom u organizaciji Školske knjige kojoj se ovim putem zahvaljujemo na divnom druženju s književnicom punom smijeha, glume i pričanja priča.

                                                                                                                              Dunja Medenica, 4.a

___________________________________

 

POZNATI SU POBJEDNICI NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Tijekom rujna i listopada učenici predmetne nastave rješavali su online kviz za poticanje čitanja u knjižnici ili kod kuće pod nazivom Šest autora traži čitatelja. Uz online izvore informacija otkrivali su zanimljivosti o 3 knjige, 3 pisca, 3 ilustratora i 3 žanra:

  • Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo
    (ilustracije Vanda Čižmek)
  • Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
  • Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila
    (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

Školska pobjednica je Nina Kičić, učenica 6.b razreda.  Pobjednici iz svake škole sudjelovali su na završnoj svečanosti i javnom izvlačenju nagrada 15.11.2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. S obzirom na trenutnu situaciju, Nina je  svečanost pratila putem You Tube kanala Knjižnica grada Zagreba. Nije se našla na listi dobitnika nagrada, ali joj čestitamo na sudjelovanju.

_________________________________

UČENICI 2.B IZRADILI STRANIČNIKE PRIJATELJIMA IZ PORTUGALA

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (ISLM), godišnja proslava knjige i čitanja u  školskim knjižnicama diljem svijeta. Organiziraju se brojne aktivnosti vezane uz određenu temu. Ovogodišnja se odnosila na Bajke i narodne priče širom svijeta. Tim povodom knjižničarka Daniela Gubić u suradnji s učiteljicom Matejom Horvat uključila je učenike 2. b u Bookmark Exchange Project, odnosno projekt razmjene straničnika s učenicima iz Povoa de Vazim, grada na obali Atlantskog oceana u Portugalu. U njihovom je razredu 12 učenika, a učiteljica je Carla Silva.

Cilj ovog projekta je povezivanje učenika i škola iz cijelog svijeta kroz izradu straničnika (bookmarkera, označivača stranica). Učenici ručno izrađuju straničnike (raznih stilova i oblika) koji odražavaju temu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Ujedno promoviraju svoju zemlju, knjižnice, knjige i čitanje. Nakon što učenici izrežu i oslikaju straničnike, oni se šalju poštom zemlji partneru, koju dodjeljuje koordinator projekta.

U prvom dijelu projekta učenici 2.b razreda upoznali su geografska, prirodna i društvena obilježja Portugala. O tome im je govorio gost, učitelj geografije Sulejaman Piskić koji je Portugal posjetio čak dva puta. Prezentacijom punom životopisnih fotografija želio je ovu zemlju i grad Povoa de Vazim što više približiti učenicima. U tome je uspio i zahvaljujemo se što je svoje vrijeme posvetio ovom projektu.

Nakon izlaganja, učenici 2.b razreda oslikavali su straničnike likovima iz svjetskih bajki. Neki su se odlučili za Snjeguljicu i sedam patuljaka, neki za Trnoružicu, Crvenkapicu, Tri praščića i sl. Straničnici su plastificirani i poslani na adresu partnerske škole.

Nedavno su na našu adresu stigli straničnici iz Portugala. Učenici su se jako razveselili dobivši prekrasne straničnike novih prijatelja koje će rado koristiti za vrijeme budućih čitanja slikovnica i knjiga. Bili su ponosni jer su uvidjeli kako Bookmark Exchange Project povezuje učenike i škole iz cijeloga svijeta, a sve radi promicanja knjige i čitanja. Svidjela im se ova aktivnost i željeli bi ponovno svoje straničnike poslati u novu, daleku državu svijeta.

                                                                                                                                              Daniela Gubić, knjižničarka

 

_____________________________________

POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA

Posjet Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i upoznavanje s njenim uslugama u MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2021. i GODINI ČITANJA, za učenike  3. a  naše škole, a  pod voditeljstvom naše knjižničarke Daniele Gubić , učiteljice Blaženke Logožar te  stručne suradnice Mirjane Šupica, protekao je u veselom ozračju dana 12. studenog 2021.

O važnosti čitanja, knjižnice i uslugama koje pruža za korisnike Dječjeg odjela, govorila je  dipl. knjižnič. Biljana Dakić, a s Odjelom za odrasle učenike je upoznala knjižn. teh. Renata Matijašević i Anka Višić

Učiteljica Blaženka Logožar pripremila je s učenicima kreativno čitanje "bajki u stihovima" NAOPAKE BAJKE spisateljice Ivanke Borovac  koje su nasmijale sve nazočne.

Posjet knjižnici i čitanje u prostoru knjižnice je aktivnost u sklopu eTwinning projekata Čitateljski izazovi i Ljepota čitanja 2.

Na kraju je dogovorena vedra suradnja te budući susreti i osobni dolasci učenika u knjižnicu, a tmurni jesenski dan razvedrio se ovim motivirajućim susretom za više čitanja, čemu će zasigurno pomoći i poklonjeni straničnici Mjeseca hrvatske knjige te Godine čitanja uz "čarobne knjižnične bombone".

knjižničarka Daniela Gubić

_______________________________________

 

POZIV UČENICIMA, UČITELJIMA, RODITELJIMA I SVIM LJUBITELJIMA KNJIŽEVNOST

Učenici 8. b razreda prijavili su se na CARNET-ovo natjecanje za izbor najbolje lektirne videonajave „Kamera, ton, e-lektira!“ zajedno sa svojim mentorima učiteljem hrvatskog jezika Lukom Piletićem, razrednikom Josipom Popčevićem i knjižničarkom Danielom Gubić.

Ovim putem vas pozivamo da svojim glasom podržite našu videonajavu za lektirno djelo "Alkar" pisca Dinka Šimunovića.

Glasati možete tako da označite "sviđa mi se" (like) nakon pokretanja videonajave na platformi Youtube.

Na CARNET-ov natječaj pristiglo je 178 prijava, a 77 videonajava zadovoljilo je osnovne kriterije i pravila. Među njima je i naša.

Ovim putem pohvaljujemo učenike 8. b razreda, a posebno glumce Petru Šimunović, Lovru Marincela, Mihaela Rumenovića i Petra Medenicu. Upravo za njih ćete moći glasati na CARNET-ovom Youtube kanalu od ponedjeljka, 18. listopada do utorka, 26. listopada 2021. godine do ponoći.

Pobjednici natjecanja bit će proglašeni na 23. CARNET-ovoj konferenciji za korisnike CUC 2021 koja će se pod nazivom “Nove prilike!” održati od 27. do 29. listopada 2021. godine u Šibeniku.

__________________________

MARATON ČITANJA "MINUTA ZA ČITANJE"

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 21. listopada sudjelovali smo u maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE. Čitali smo tekstove hrvatskih autora u trajanju od jedne minute, a knjižničarka je sva snimljena čitanja postavila na facebook stranici škole knjižnice uz obavezan hashtag #mhk #minutazacitanje.

   

________________________________

ZAJEDNO ČITAMO PINOKIA U GODINI ČITANJA

Početkom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, a u okviru Godine čitanja 2021., učenici 2.a razreda započeli su čitanjem lektirnog djela "Pinokio" Carla Collodia. Učiteljica Kristina Blažević i knjižničarka Daniela Gubić su u uvodnom satu upoznali učenike s djelom i lutkom Pinokiom. Djelo se čita jedanput tjedno, jedno ili više poglavlja. Čitaju učenici, učiteljica i knjižničarka naglas. Planirane su i druge aktivnosti poput izrade drvenog lutka, dramatizacija, kvizovi.... Učenici svaki put uživaju u Pinokijevim pustolovinama i raduju svakom novom pročitanom poglavlju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

O GODINI ČITANJA

 

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. Godinom čitanja. Godina čitanja posvećena je širenju poruke „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u namjeri da tijekom 2021. godine cijela Hrvatska čita zajedno.

Ako bismo izdvojili samo deset minuta i posvetili ih čitanju tri stranice dnevno, bilo bi to više od tisuću stranica u godini. U Godini čitanja pripremaju se raznovrsne aktivnosti diljem Hrvatske koje će kroz promociju kulture čitanja doprinijeti stvaranju motivacije i interesa za čitanje.


eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju