preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

 

KAKO SMO PROVELI PROJEKT:

Dana 1. listopada 2015., na Međunarodni dan starijih osoba, u našoj Slavonskoj sobi upriličena je izložba „Djetinjstvo naših djedova i baka“ kojom je službeno započeo međunarodni projekt naše škole i OŠ Sv. Sv. Kiril i Metodii iz Bugarske s temom „Međugeneracijska solidarnost“, a koji uključuje brojne projektne aktivnosti naših učenika s osobama treće životne dobi. Na izložbi su predstavljeni različiti predmeti: slike, igračke, časopisi, fotografije, kuhinjski pribor, kućanska pomagala… Cilj je ove izložbe upoznati učenike s predmetima iz vremena njihovih djedova i baka te ih potaknuti na njegovanje i čuvanje kulturne baštine svoga kraja. Veliki doprinos u postavljanju izložbe dala je predsjednica Udruge umirovljenika Milka Perković, Danijela Perković, umirovljeni učitelj Ivan Jelančić, vjeroučiteljica Marina Dedoević te roditelji i učenici naše škole. Na izložbi su bili prisutni umirovljeni dugogodišnji ravnatelj škole Duško Batalo i umirovljene učiteljice Dragica Penić i Bistra Lazić. Umirovljeni učitelj Ivan Jelančić pričao je učenicima kako je izgledao život bez hladnjaka i o Ledani, prostoriji u koju su mještani skladištili led iz potoka, a koji su seljani koristili za očuvanje hrane, pogotovo mesa. Također se učitelj prisjetio starog mosta na Rešetarici i starih igara. Umirovljena učiteljica Dragica Penić ispričala je učenicima o počecima svoga rada u školi.

KICK OFF MEETING U SARAJEVU OD 5. DO 8. LISTOPADA 2015.

Sto škola iz 15 zemalja srednje i istočne Europe sudjelovalo je na na međunarodnom događaju Akademije srednjoeuropskih škola (ACES) pod nazivom Kick off meeting u Sarajevu od 5. do 8. listopada. Deset škola iz Hrvatske izabrano je za predstavljanje projekata. Našu školu predstavljali su učiteljica razredne nastave i koordinatorica projekta Slađana Ninković te učenik 7.b razreda Filip Cindrić kao predstavnik učenika naše škole. U Sarajevu su za sudionike bila organizirana razna predavanja, radionice i timski rad na organizaciji provođenja projekta u školama. Sudionici projekta i partneri susreli su se prvi put na ovom događaju koji pruža mogućnost za međusobno upoznavanje, razradu daljnjih projektnih aktivnosti, stjecanje korisnih vještina projektnog upravljanja te upoznavanje novih metoda podučavanja i učenja. Cilj je susreta bio da se sudionici međusobno upoznaju i nauče prebroditi predrasude koje možda imaju prema ljudima drugih nacionalnosti ili etničke pripadnosti. 

 

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE – DRUGA AKTIVNOST NAŠEG PROJEKTA S BUGARSKOM

Dana 20. listopada 2015. obilježili smo našu tradicionalnu manifestaciju Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, ovoga puta u drugačijem ruhu. Svečanost je održana u školskoj dvorani, a voditeljice programa Marta Rumenović (6.b) i Petra Jurišić (6.b) otvorile su priredbu prigodnim riječima o kruhu i njegovim karakteristikama. Baka naše učenice Martine Kvaić (7.a) uz pomoć učenice Mateje Majanović (5.a) na pozornici je mijesila pravi domaći kruh te izrađivala razne oblike od tijesta kao što su pletenice, kiflice, ptičice... Tijekom cijele priredbe baka i učenica vješto su na pozornici oblikovale tijesto, a oni manje vješti mogli su naučiti poneku staru/novu tehniku.

Ravnatelj Tihomir Batalo pozdravio je prisutne učenike, učitelje, roditelje, bake i djedove. Zahvalio je svima, a posebno našim mještanima treće životne dobi, bakama i djedovima naših učenika, na odazivu i velikom doprinosu ACES-ovim projektnim aktivnostima koje se u našoj školi održavaju tijekom ove školske godine.

Nakon pozdravne riječi ravnatelja vjeroučitelj Zvonimir Zelenika na zanimljiv je način ispričao legendu o tome kako je nastao prvi kruh te smo saznali da je to bilo sasvim slučajno.

Mali zbor naše škole pod vodstvom je učiteljice Slađane Ninković izveo pjesmu „Jesen“ dok nas je igrokazom razveselila i mala dramska skupina pod vodstvom učiteljice Mateje Horvat.

Učenici ACES-ovog projektnog tima (7. i 8. razredi) istražili su što se zapravo nalazi u kruhu te su pritom došli do raznih zaključaka. Saznali su da su neki sastojci u kruhu dobri i potrebni za naš organizam, dok nam neki štete, npr. E450. Također su istražili za što koristimo kruh u svakodnevnoj prehrani te na koje se sve načine on blaguje u drugim zemljama.

Gospođa Marija Kičić, baka naše učenice Ive Kičić (7.b), govorila nam je o tome kako su ljudi sami mijesili kruh kad ga nisu mogli kupiti u supermarketu. Prikazala je badnje običaje vezane uz kruh u svojoj obitelji te sa svima podijelila svoje znanje o kruhu i raznim drugim pekarskim proizvodima.

Učenici 6.b razreda Marta Rumenović i Robert Vidović pročitali su svoje sastavke na temu Djetinjstvo naših djedova i baka. Zabavan igrokaz Baka i unuka izvele su nam predstavnica umirovljenika Milka Perković i njezina unuka, učenica drugoga razreda Žana Perković.  

Na samom kraju svečanosti velečasni novogradiške župe Kraljice Svete Krunice Ivan Štivičić blagoslovio je plodove i darove koje su prinijeli naši učenici. Zemlja – da nam uvijek bude plodna, voće i povrće – da nikada u njemu ne oskudijevamo te fotografije na kojima je prikazan teški rad naših djedova i baka na polju kako bi prehranili svoje obitelji – da nikada ne nedostaje namirnica za život u našim obiteljima.

Noć čitanja s temom KNJIGA DJETINJSTVA

Dana 10. studenoga 2015. u našoj školskoj knjižnici održana Noć čitanja s temom KNJIGA DJETINJSTVA. Noć čitanja osmišljena je kao jedna od projektnih aktivnosti u sklopu međunarodnoga ACES-ova projekta „Međugeneracijska solidarnost“. Na početku programa, u 17 sati, učiteljica hrvatskoga jezika Jasmina Palijan pročitala je biblijski ulomak Stvaranje – prvi dan.

Ravnatelj Tihomir Batalo prisutnima je uputio nekoliko ugodnih riječi. Organizatorica Noći čitanja, knjižničarka Daniela Gubić,  govorila je o Mjesecu hrvatske knjige, te o ovom događaju koji se u našoj školi održava već treću godinu za redom.

Kako bismo u Noći čitanja ostali vjerni ovogodišnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige, učiteljica Irena Ruškan pročitala je pjesmu Dragutina Tadijanovića „Riječi zahvalnosti Suncu“, a Petra Jurišić (6.b) kazivala je stihove pjesme „Krijesnica“ Grigora Viteza.

Potom je uslijedilo ugodno druženje s gostima umirovljenicima koji su, između ostaloga, predstavljali knjige svoga djetinjstva. Gospođa Marija Kičić pročitala je ulomak bajke H. C. Andersena „Djevojčica sa šibicama“ te nam je pripovijedala o čitateljskim navikama u svojoj obitelji. Razgovarali smo i s umirovljenim učiteljicama Emilijom Kovre i Dragicom Penić, umirovljenim učiteljima hrvatskoga jezika Ivanom Jukićem i Ivanom Dautovićem, umirovljenom učiteljicom fizike i pjesnikinjom Veronikom Devčić, predstavnicom Udruge umirovljenika Milkom Perković te umirovljenim ravnateljem naše škole Duškom Batalom. Potaknuti domaćim ozračjem knjižnice obasjane svjetlošću petrolejskih lampi i svijeća, pripadnici treće životne dobi s nostalgijom su se prisjećali svojih prvih knjiga koje su čitali u slabo osvijetljenom obiteljskom domu. Saznali smo nešto i o njihovim školskim danima, a neki od njih upoznali su nas i sa svojim pjesmama. Učiteljica njemačkoga jezika Dragana Gorički pročitala nam je ulomak knjige svoga djetinjstva „Duga“ Dinka Šimunovića, a knjižničarka se s radošću prisjetila poučne priče „Ježeva kućica“ te nevjerojatne knjige Ivana Kušana „Lažeš Melita“.

Učenici projektnoga tima Matija Mađarević (8.a) i Lucija Turkalj (8.a) predstavili su svoje knjige djetinjstva koje ih vezuju uz majčin glas pred spavanje.

Učenice Nora Solić (3.a) i Lucija Kolić (8.a) proglašene su „najsvjetlijim čitačicama“ te su simbolično i prigodno nagrađene malom led svjetiljkom kako bi ubuduće mogle čitati i u mraku.

Na samom kraju učenici su poželji produžiti druženje s našim gostima umirovljenicima te su im postavili nekoliko pitanja.

Nakon toga uslijedila je okrjepa za sve sudionike ovogodišnje Noći čitanja. Svi su otišli kući puni dojmova.

 

UGODNA DRUŽENJA S OSOBAMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

U okviru ACES-ova projekta „Međugeneracijska solidarnost“ djelatnici i učenici projektnoga tima naše škole u listopadu i studenom 2015. posjetili su starije osobe u staračkim domovima obitelji Majanović, Akmačić, Jug i Rukavina.

Učitelji i učenici projektnoga tima domove su posjetili podijeljeni po skupinama. Pri njihovu dolasku dočekali su ih vlasnici domova i osoblje koji predano skrbe o starijim i nemoćnim osobama. U svakom domu osjetio se duh zajedništva i obiteljske atmosfere jer se vlasnici doista zalažu da osobama treće životne dobi pruže kvalitetne životne uvjete.

Ovim posjetima učenici i učitelji svojom su toplom riječju i simboličnim poklonima izmamili osmijehe i pokoju suzu na licima naših najstarijih. Svojim činom su im pokazali da nisu zaboravljeni, a takav doživljaj bio im je najveća nagrada i poticaj da dogovore sljedeći susret sa starijim osobama.

MEĐUGENERACIJSKO DRUŽENJE

Učenici ACES-ova tima naše škole 7. a i 7. b razreda posjetili su 21. prosinca 2015. osobe starije životne dobi koje žive same.

U predbožićno vrijeme naši su osnovnoškolci u pratnji učiteljica Slađane Ninković i Željke Gospočić posjetili umirovljenice Julku Kalem, Anu Biondu i Anu Biondić te ih darivali poklonima i božićnim čestitkama koje su sami izradili.

Obogaćeni novim iskustvom, rastali su se uz izražavanje međusobnih čestitki povodom nadolazećih božićnih blagdana.

 

BOŽIĆNA PRIREDBA

Dana 23. prosinca 2015. održana je božićna priredba za učenike naše škole.  U sklopu dramskog prikaza „U iščekivanju Božića“ prikazana je tradicionalna slavonska badnja večer uz pomoć starijih osoba gospodina Andrije Jakića i gospođe Marije Kičić.

 

INFORMATIČKI TEČAJ ZA OSOBE 3. ŽIVOTNE DOBI

 

           U okviru ACES projekta koji se temelji na međugeneracijskoj razmjeni znanja od 15. veljače 2016. godine u našoj se školi održava informatički tečaj za naše sugrađane treće životne dobi.

Informatički tečaj provode učitelji naše škole uz pomoć učenika projektnoga tima kako bi polaznici ovladali osnovnim informatičkim vještinama. U duhu poslovice „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“, šesnaest zainteresiranih sumještana veselo se vratilo u školske klupe, ali ovoga puta umjesto bilježnice i olovke obavezan školski pribor im je - računalo. Tečaj će trajati 20-ak sati, dva puta tjedno po 2 sata, besplatan je, a svi polaznici dobili su informatički priručnik koji su za njih izradili učitelji i učenici projektnoga tima škole.

Na prvim satima tečaja naši su učitelji i predavači Ivan Ćalušić, Slađana Ninković, Željka Gospočić i ravnatelj Tihomir Batalo upoznali polaznike s osnovnim dijelovima računala i s korištenjem miša i tipkovnice. Polaznici će upoznati programMicrosoft Word, a najzabavniji dio za naše polaznike bit će surfanje internetom, izmjenjivanje e-pošte, a voditelji će im pomoći da otvore i vlastiti Facebook profil.

Naši učenici i učitelji ACES tima vrlo su zadovoljni napretkom, voljom i željom za radom polaznika koje su mogli vidjeti tijekom ovih dvaju tjedana održavanja tečaja.

Polaznici tečaja imaju mogućnost ponovno osjetiti miris učionice, a ne treba im više ni prečesta pomoć unuka jer sada i sami znaju kako se služiti računalom. No, pokoji savjet mlađih i dalje ne škodi!

 

PREDAVANJE DR. DRAGOLJUBA KOCIĆA OSOBAMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

 

U našoj je školi 2. ožujka 2016. organizirano stručno predavanje na temu „Kako doživjeti zdravu starost?“. Tema predavanja u sklopu je ACES-ova projekta „Međugeneracijska solidarnost“, a posebno je namijenjena osobama 3. životne dobi.

Dr. Kocić održao je predavanje prepuno savjeta koji su mnogima bili od velike koristi. Ovo predavanje je osobama treće životne dobi bilo poput vodiča kroz mirnu i zdraviju starost, a obilovalo je savjetima o zdravoj prehrani s posebnim naglaskom na onu mediteranskog tipa. Dr. Kocić je također pokazao i nekoliko vježbi koje bi osobama mogle uvelike umanjiti tegobe s kralješnicom te im olakšati pokretnost.

Nakon predavanja, dr. Kocić je odgovarao na brojna pitanja vezana uz spomenutu temu. Organizirano je mjerenje tlaka i šećera u krvi. Zahvaljujemo gospođi Zubović na posuđenim aparatima za mjerenje tlaka i šećera, kao i zdravstvenim djelatnicama, a ujedno i majkama naših učenika gospođama Kristini Matanović i Renati Majanović, koje su provele spomenuta mjerenja.

 

POSJET PARTNERSKOJ ŠKOLI U BUGARSKOJ

U sklopu planiranog partnerskog susreta s Osnovnom školom Sv. Sv. Kiril i Metodii jedanaest je učenika naše škole, u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, koordinatorice projekta i učiteljice RN Slađane Ninković te nastavnice engleskog jezika Željke Gospočić, boravilo u gradu Kardzhali u Bugarskoj od 9. do 13. ožujka 2016. Posjet je dio aktivnosti ACES-ova projekta „Međugeneracijska solidarnost“.

U srijedu, 9. ožujka, nakon dugog puta od gotovo 15 sati stigli smo pred školu te se upoznali s domaćinima, ravnateljicom Lilyanom Todorovom Yankovom, voditeljicom projekta i nastavnicom engleskog jezika Iliyanom Stoyanovom,nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima. Nakon upoznavanja naši su učenici otišli s obiteljima domaćina u njihove domove.

Naši partneri isplanirali su dane koji su bili vrlo sadržajni i ispunjeni raznovrsnim aktivnostima. Tijekom petodnevnog boravka upoznali smo brojne kulturne i povijesne znamenitosti grada, ali smo sudjelovali i na nastavi te se susreli s osobama treće životne dobi.

 

U četvrtak, 10. ožujka, naši su učenici u jutarnjim satima prisustvovali nastavi sa svojim prijateljima domaćinima. Službeni doček održan je u 10 sati u holu škole. Dočekani smo s kruhom i malom gardom. Bugarski učenici predstavili su nam svoju školu koja je po rezultatima učenika na brojnim natjecanjima najveća i najbolja osnovna škola u općini Kardzhali. Školu pohađa 500 učenika. Putem prezentacije predstavili su nam i svoj dosadašnji rad na projektu. Naši su učenici isto tako uz pomoć prezentacije predstavili našu školu, općinu Rešetare, županiju i državu.

Nakon ručka u školskoj kantini uputili smo se u Povijesni regionalni muzej grada koji ima jednu od najvećih zbirki iz južne Bugarske. U stalnom postavu muzeja nalaze se tragovi kulture Tračana, Rimljana, Vizantinaca, Turaka i Bugara, stari oko 6000 godina.

U pratnji ravnateljice i nastavnice Iliyane Stoyanove bili smo na prijemu kod upravitelja oblasti Kardzhali i dogradonačelnice grada Kardzhali.

U petak, 11. ožujka, obišli smo manastir Sv. Ivana Krstitelja iz XI. st. U pratnji domaćina uputili smo se u posjet Sportsko-intelektualnom klubu u kojem se, osim Udruge umirovljenika, odvija rad pjevačkih, folklornih i pjesničkih udruga. Uz srdačan prijem predsjednica Udruge umirovljenika Elena Topalova poslala je pozdrave i poklone našoj Udruzi umirovljenika u nadi da će se suradnja nastaviti. Na kraju smo svi zajedno naučili plesati bugarski tradicionalni ples.

U subotu, 12. ožujka, prisustvovali smo otvorenju šahovskog natjecanja učenika. Kako bismo se što bolje upoznali s područjem u koje smo došli, sljedeća aktivnost bila je vezana uz obilazak arheološkog nalazišta Perperikon uz pratnju vodiča i nekoliko nastavnika škole.

Slobodno poslijepodne iskoristili smo za razgledavanje grada te za kupnju suvenira i poklona. Grad se prostire na istočnim padinama planinskog masiva Rodopi, na obalama rijeke Arde između dva umjetna jezera. Najveći je grad i administrativno središte oblasti Kardzhali sa 63 000 stanovnika.

Oproštajnu večer proveli smo u etnorestoranu uživajući u druženju s predstavnicima škole i roditeljima domaćinima s njihovom djecom.

 

U nedjelju, 13. ožujka, u jutarnjim satima sastali smo se ispred škole. Zahvalili smo se ravnateljici, nastavnicima i roditeljima domaćinima naših učenika na gostoprimstvu i svemu što su nam u tih pet dana pružili. Uputili smo se kući i kratko se zaustavili u Sofiji, glavnom gradu Bugarske kako bi razgledali uži centar grad.

Naši učenici su pokazali najbolje od sebe te pristojnošću, kulturom i dobrim znanjem engleskog jezika lijepo predstavili sebe, svoje roditelje, školu, općinu Rešetari i državu. Posjetili smo poznata kulturno-povijesna mjesta Bugarske, učili njihove običaje i plesove, lijepo se zabavili i učvrstili prijateljstvo izvan granica naše domovine.

Zahvalni smo našim domaćinima na ukazanom gostoprimstvu te nestrpljivo čekamo uzvratni susret u Rešetarima koji se planira od 24. do 28. travnja 2016.

Posjet Bugarskoj realizirali smo uz pomoć inicijalnih sredstava ACES-ova projekta, Brodsko-posavske županije, Općine Rešetari te brojnih sponzora (TZ BPŽ, TZ SB, TZ NG, T.O. „Koala“, Plin-projekt NG, Boso d.o.o., Trgopromet SB, Ljekarne Zubović, Školska knjiga, POU AMC i dr.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju